Kisvasút

 
A Gemenci Erdei Vasút hazánk egyetlen ártéren működő erdészeti kisvasútja. Igen népszerű, szinte nincs olyan Gemencre látogató turista, aki ne utazott volna rajta. A 30 km-es pályán hétköznapokon Pörböly- Malomtelelő szakaszon, hétvégén és ünnepnapokon a teljes hosszon, akár Keselyűsig utazhatunk. Jó lehetőség egy-egy gyalogtúrával, biciklitúrával összekötni, a szerelvényeken pótdíj fizetésével kerékpárt is tudunk szállítani. 
A kisvasút mindkét végállomásán, a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban és a Keselyűsi Látógatóközpontban is (Bárányfok végállomás jelenleg nem üzemel) jó lehetőségeket találunk az idő eltöltésére, várakozásra. Pörbölyön játszótér, büfé, erdei iskola, méhészeti gyűjtemény, kiállítás, Keselyűsben a Sáros-aljai madármegfigyelő torony, valamint a Holt-Sió páratlanul szép partja gondoskodik látnivalókról, míg a vonatra várakozunk.
 
menetrend:   
 
Félnapos családbarát program: Pörbölyről Malomtetelő állomásig utazunk, ahol az erdőben kanyargó Molnárka tanösvényen keresztül (lásd gyalogtúrák menü) visszasétálunk Lassi megállóba. Itt játszótér, padok, asztalok szolgálják a pihenést. Amíg várakozunk a Pörbölyre visszainduló szerelényre, a pihenőhelyen található kőépület egyikében egy tartalmas, kis halászati kiállítást is megtekinthetünk. A visszaúton érdemes a végállomás előtt egy megállóval leszállni a Vadmegfigyelőnél, ahol egy bekerített területet sétálhatunk körül. Itt garantáltan látunk szarvast, vaddisznót. Leszállási szándékunkat jelezni kell a vonaton, mert alapesetben nem áll meg itt! A vadmegfigyelőtől 10 perces gyalogösvényen jutunk vissza Pörbölyre, az Ökoturisztikai Központba. 
 
 
 
Gyalogtúrával, biciklitúrával is jól kombinálható a Pörböly-Lassi szakasz. Pörbölyről indulunk az erdei vasúttal és Lassi / Malomtelelő megállóban leszállva a kék jelzésen indulunk vissza Pörbölyre, ami kb. 4,5 km, bő 1 órás sétával elérhető.