Bátai túra

 
A tolnai Sárköz és a gemenci erdő legdélebbi pontja Báta, erdők, vizek és hegyek találkozásánál. Ezen az Isten háta mögötti kis településen több érdekes látnivaló, felfedezésre váró kincs hívogat! Csak pár közülük: Szent Vér kegyhely, Fekete Gólya Ház, Halászati Múzeum, Szivattyútelep vízügyi tárlattal. https://www.bata.hu/
A település kulturális vonatkozásai mellett figyelemreméltó természeti adottságokkal is rendelkezik: erdők, holtágak, tavak, szőlős domboldal teszik változatossá a tájat. 
 
Bajáról az erdőn keresztül zarándokút is vezet Bátára, betonos töltésen kerékpárral is kényelmesen megközelíthető. Dunafürdői indulással utunk első  szakasza a Csertai parkerdő felé vezet, ahol végig a kék jelzést követve érjük el a töltést, melyen Pörbölyről déli irányban egészen Bátáig kerekezhetünk. Az 55-ös főúton átkelve a kerékpárút a bátai aszfaltos töltésen vezet, hosszan kísérve a csodálatos Bátai-holtágat. A gáton haladva bal kéz felé egy kiszélesedő füves terület paddal, asztallal hívja fel a figyelmünket egy madármegfigyelő torony létére, mely a töltésről a fák takarásában nehezen észrevehető. Mivel közvetlenül a vízparton áll, magas vízállásnál nem tudjuk megközelteni. A töltés vége felé, a falu közelében egymás mellett található a Mélygödör és a Keszeges-tó. Balra letérve a töltésről buja horgászösvényen körbejárhatjuk őket! Egyik egy nyílt vízfelülettel rendelkező mély tavacska, egy régi gát szakadás emléke. Másik egy vizinövényekkel gazdagon benőtt sekély ártéri tó, vizimadarakkal és más élőlényekkel. A gát a bátai zsilipben végződik, előtte érdemes jobbra letérni a töltésről  és begurulni a falu egyik utcájába.
Megérkezve kedvünk szerint felkereshetjük a fentebb is említett nevezetességeket vagy a dombra felkapaszkodva gyönyörködhetünk a gemenci panorámában.
 
Táv Dunafürdő-Báta: 20 km 
Időtartam: 1 nap
 
 

Újdonságok

Tavaszi zsongás

2016.01.25 12:37
Miután az összes  latyak elolvadozott és a tavasz lllata már mindenkit bezsongatott, nincsd tovább helyed a szobában! Tartalmas elfáradással készültünk a számodra. Pörögjön ki a sok méreg és salak a vérünkből, tüdőnkböl. Töltődjünk föl a természet energiáival és szellőztessük ki a fejünket...

Hírek

2014.03.08 22:26
Tájékoztassa látogatóit, hogy tudjanak az újdonságokról és eseményekről az Ön honlapján. Azért, hogy a felhasználók megtanulják, hogy az Ön honlapját rendszeresen látogatni kell fontos állandóan frissítenie annak tartalmát. Az automatikus cikkküldéshez használhat RSS csatornákat olvasói számára.

Elindult a weboldal

2014.03.08 22:25