Óriás fa túra

 
2013. őszén hivatalos mérést követően is az "Ország legnagyobb fája" megtisztelő címet kapta a gemenci faóriás. A 12 m körkerületű csomorós nyár Gemenc egy időszakosan vízzel körbevett szigetén áll, de az év nagy részében gond nélkül megközelíthető (450 cm vízállás alatt!). Az út 2/3-át biciklivel, utolsó 1/3-át gyalogosan tudjuk megtenni csemetekertek, vízparti fák mellett bandukolva.
A túra első része - a biciklizhető szakasz - sokáig együtt halad a piros jelzéssel. Dunafürdőről a Potyka Csárda mögött térünk be az erdőbe, de ha az út itt nagyon fel van ázva, javasoltható az 55-ös út jobb oldalán, a vasúti töltés mellett haladni a Simoni-hídig, majd a híd alatt átjőve csatlakozni a jelzéshez a Pörbölyi Vadászháznál. Pontos információt a Potyka Csárda melletti táblán találunk. A túra jelzése egy zöld falevél, ezt a jelet kell tehát követni. A vadászháztól széles, minden időben jól járható földúton biciklizünk egészen egy jobb kézre eső vadföldig, ahol vadmentő domb, szénarács figyelmeztet a piros jelzés és nagy fa túra szétválására. A pirostól eltérően a nagy fához még egy 200 m előre kell menni, majd nagyon figyelni, hogy hol vezet be balra a jelzés két, kerítéssel elválasztott csemetekert között. Közel járunk már. Legjobb, ha itt már lezárjuk a kerékpárt, gyalogosan jobban fogunk haladni. A jelzés a Simon szigetre vezet, ahová ... lehet szárazon bejutni. Szűkebb gyalogösvényen bal kéz felé egy vízpartot követve érjük el az óriás fát, melyet a buja zöld nyári környezetben nem is olyan könnyű észrevenni! Ne siessünk a visszaindulással! Szakértők szerint Föld alatti vízérek, energiavonalak metszéspontjában áll a fa, jó alkalom a társaságában picit elcsendesülni, feltöltődni. 
 
Akinek van kedve nagyobbat túrázni, az nyeregbe pattanva a piros jelzésen tovább haladva tekerhet, mely az 55-ös út másik oldalán, a gyönyörű Cserta, majd Vén-Duna partot követve hoz vissza kiindulási pontunkra, Dunafürdőre. 
 
Fontos: 480 cm vízállás alatt tudjuk a fát megközelíteni! 
 
Táv Dunafüdő - fa: 5 km
időtartam: 3-4 óra