Városnéző túra, Pandúr - körrel

 
A "Turisztikai kerékpárútnak" is nevezett útvonal a Türr István híd lábától indul, itt egy nagyobb méretű információs tábla is segíti a tájékozódást. Először a Dunával párhuzamosan déli irányban haladunk az árvízvédelmi töltésen, majd hamarosan elérjük a csodás Sugovica partot. Ez az út a szabad strand mellett halad el és egyenesen a belvárosba vezet. Közben bal oldalon a városi piacot, jobb oldalon a hangulatos Halászpartot érintjük. Mielőtt bekanyarodnánk a Petőfi-szigetre, picit haladjunk tovább a Szentháromság térre, mely az ország egyik legszebb  tere, szemet gyönyörködtető látvány! A Petőfi-sziget bejáratánál rákanyaradunk a hídra és begurulunk a "Zöld belváros"-ba. Egyenes szakasz után a sziget végéhez érve balra kanyarodunk, a távolban már látszik az új építésű kerékpáros-gyalogos híd, melyen keresztül a Nagy-Pandúr szigetre jutunk. 
Innen indul túránk második szakasza a Pandúr-kör. A hídról letérve jobbra indulunk és a Sugovica mentén a nagy Duna irányában haladunk, a városi szabad kempinget is érinve. A torkolathoz közel elhaladunk a Pandúr Ökopark mellett. Ha gyerekekkel vagyunk, feltétlenül érdemes betérni egy kis pihenőre. Játszótér, kilátó torony, pici tanösvény segíti a kikapcsolódást. Utunkat folytatva az igen hangulatos Futrinka sort érjük el, ahol egymás után sorakoznak a gusztánál gusztább, dunai panorámás házikók. Ezt követően már tényleg beérünk az erdőbe, kellemes, hűvös zöld környezetben tekerhetünk, a vadregényes táj szépségét élvezve. Az út egy jó minőségű kifejezetten biciklizés céljából átadott körtöltésen vezet, mely minden időben járható. Az erdőből kiérve a Deák Ferenc zsilipen keresztül Szeremle felé tekerhetünk tovább vagy a Pandúr szigeten maradva a gyalogos-kerékpáros hídon keresztül visszatérhetünk a Petőfi-szigetre és a belvárosba.
 
 

Az útvonal nagy előnye, hogy esős-sáros időben is jó minőségű, kerékpározásra alkalmas, így lehetőséget ad arra, hogy lássunk valamit a gemenci erdőből, anélkül, hogy elsüllyednénk a sárban! 

 
Táv: 12,5 km
Időtartam: 3-4 óra